Ditmaal aan het woord: Piet Holtermans, voorzitter van stichting manege Wieneshof in Horst. “Nadat mijn 3 kinderen begonnen met pony rijden en vervolgens naar de paarden overstapten, rolde ik in verschillende bestuursfuncties waaronder ruitersport Wittehorst en de KNHS-regio Limburg.”
Hoe is de impact van de Corona-ontwikkelingen op dit moment voor jou als voorzitter van stichting manege Wieneshof en als paardensport liefhebber?
“Natuurlijk heel vervelend, alles is anders. Maar wel begrijpelijk, gezondheid gaat boven alles! Het is voor de accommodatie continu zoeken naar wat wel en niet mag en wat verstandig is. De clublessen zijn nu in kleine groepjes, maar toch zien we dat sommige leden niet durven te komen. Het privé gebruik van de accommodatie is ook wat veranderd. We zien gelukkig dat de leden het gebruik van de pistes zoveel mogelijk over de dag verspreiden, zodat het nooit te druk is. Naast een groot deel van het inkomen van de manege Wieneshof, valt ook de gezelligheid en sfeer weg.”
Kunnen we iets leren van de huidige situatie?
“We kunnen hiervan leren, dat niet alles vanzelfsprekend is. We leefden allemaal met de gedachte: ‘vandaag doen we dit, morgen doen we dat’, maar de huidige situatie wijst ons erop dat er op ieder moment iets kan veranderen. Verder denk ik dat het ons leert dat enthousiast en gedreven blijven belangrijk is om toch vooruit te blijven gaan.”
“Voor ons als vereniging is het ook een mooie les geweest, want we zijn aan de slag gegaan met het organiseren van een meet-moment. Daar kwamen ontzettend veel mensen op af, hier is dus vraag naar. Hierdoor willen we in de toekomst anders naar onze wedstrijden gaan kijken, zodat we dit ook, wanneer alles weer ‘normaal’ is, vaker kunnen oppakken. We zijn bijvoorbeeld nu veel aan het overleggen met onze leden om de accommodatie te verbeteren door de aanleg van een nieuwe all-weather piste.”
Wat is het eerste wat je gaat doen, zodra we het normale leven weer kunnen oppakken?
“Ik zou dan graag de ruiters een veilige mogelijkheid bieden om weer intensief te rijden. Niet alleen voor de wedstrijdruiters, maar ook weer buitenrijden en tochten organiseren voor recreatieruiters. In mijn vrije tijd rijd ik graag tochten met mijn 2-span Friezen, ik kan niet wachten om hier ook weer mee op pad te gaan in een georganiseerde tocht.”
Wat is volgens jou de kracht van de Limburgse paardenwereld?
“De kracht van de Limburgse paardenwereld is denk ik dat we één regio vormen in de provincie, waardoor er van nature een samenhorigheid heerst en we kunnen functioneren als één groep. De 125 km van Noord-Limburg naar Zuid-Limburg zijn prima te bereizen en dus is het verbinden van de hele provincie eigenlijk heel gemakkelijk. Daarnaast heeft Equestrian Centre de Peelbergen een internationale accommodatie voor de spring, eventing en men-sport. Dit werkt als zuigkracht richting onze provincie. We streven allemaal hetzelfde doel na: met ons allen de paardensport in alle facetten kunnen beoefenen.”
Waarom is “het paard” belangrijk voor jou?
“Ik ben opgegroeid op de boerderij, waar we nog met een paard het land bewerkten. Toen de tractor daarvoor in de plek kwam, verloor ik het paard een beetje uit het oog. Maar toen mijn kinderen met de pony’s begonnen en ik zag hoe zij genoten van de paardensport, ben ik zelf ook weer aan de slag gegaan met aangespannen rijden. Dit is leuk en super gezellig. Mijn laatste aanwinst is een huifkar die ik nu gebruik voor coronaproof-mennen, haha!”
Op de hoogte blijven van alle artikelen? Volg ook onze Facebookpagina.