In onze nieuwe rubriek “Limburgse Paarden Kracht” spreken we regelmatig kort met ondernemers, organisatoren, sporters, verenigingsbestuurders, enzovoorts over hoe zij ervoor staan en waarom “het paard” zo belangrijk voor ze is.

Dit keer aan het woord: Nico Rijnbende. Als voorzitter van de organisatie van het Wereldkampioenschap vierspannen Limburg 2020, de nationale en internationale menwedstrijden Horse Driving Kronenberg en als bestuurder van Grandorse, is hij goed thuis in de organisatie van enkel, dubbel en vier-span evenementen.

Vorig jaar rond deze tijd gaf Nico als voorzitter van de organisatie Limburg2020 samen met IJsbrand Chardon en Boyd Exell het startsein in aanloop naar het Wereldkampioenschap 4-spannen dat voor dit jaar van 2 tot en met 6 september op de kalender staat.

Vraag 1: Hoe is de impact van de Corona-ontwikkelingen op dit moment voor jou als organisator?

De impact is gigantisch. Als organisator bekijk je alles vanuit een soort helikopterview en dan zie je toch wel veel uitdagingen. Aan de ene kant willen we volledig voor de sport gaan, een wereldkampioenschap organiseren dat ook een werelds podium biedt aan de rijders. Aan de andere kant willen we ook ondernemers én de regio betrekken bij de sector en onze fantastische sport. Alle partijen staan op dit moment voor lastige vraagstukken zoals wel of geen deelname aan een evenement of juist het bezoeken daarvan.

Samen met het bestuur van Limburg 2020, de FEI, Limburg Paardensport, de overheid, sponsoren en de KNHS bekijken we momenteel welke scenario’s acceptabel zijn om toch een waardig WK te organiseren.

Vraag 2: Kunnen we iets leren van de huidige situatie?

Jazeker! We hebben te maken met mensen en dieren. Dit zijn kwetsbare groepen en we zullen er goed over na moeten denken hoe we in de toekomst, met de 1,5m afstand regel, evenementen kunnen gaan organiseren. Momenteel heb ik daar zelf ook nog geen antwoord op.

Verder denk ik dat we meer gaan waarderen hoe goed we het eigenlijk altijd hebben gehad. Hoe gaaf was het dat we met z’n allen van (men)hindernis naar hindernis rennen, in de volledige spanning van de sport met zijn allen op een kluitje!

Vraag 3: Wat is volgens jou de kracht van de Limburgse paardenwereld?

De kracht zit hem in de saamhorigheid en de verbinding tussen alle ‘paard minded mensen’. Niet te vergeten dat we een provincie en gemeente hebben, die zich volledig inzetten om ons te helpen Limburg als hippische parel neer te zetten.

Vraag 4: Wat is het eerste wat je gaat doen, zodra we het normale leven weer kunnen oppakken?

Het eerste wat ik ga doen is mijn ouders bezoeken! Ze zijn beiden op leeftijd, dus op dit moment kan ik daar helaas niet op bezoek. Daarna lijkt het me een goed idee om met de hele paardensector te gaan kijken hoe we weer invulling kunnen geven aan de sport. Dat kunnen we positief bekijken: een nieuwe blik, nieuwe inzichten en misschien wel een nieuwe manier van evenementen organiseren.

Vraag 5: Waarom is “het paard” eigenlijk belangrijk voor jou?

De paardenwereld is ontzettend belangrijk voor mij. Ik houd van de energie en de gedrevenheid waarmee iedereen in deze wereld bezig is met de sport. Die gedrevenheid zorgt voor aanstekelijk enthousiasme van mijn zijde. Daarnaast houd ik van de natuur, de paarden, het buiten zijn en de drive van alle betrokken vrijwilligers. Dit maakt alle tijd en energie, die ik als vrijwilliger in de verschillende organisaties steek, het zeker waard!

Ditmaal aan het woord: Jean Huls. Voor deze drafsport liefhebber, fokker en eigenaar van Ofokbedrijf Heuvelland, hakten de corona maatregelen er flink in. Maar met 25 veulentjes, waarvan 10 eigen fokproducten, blijft het werk onverstoord doorgaan!

 

Vraag 1: Hoe is de impact van de Corona-ontwikkelingen op dit moment voor jou als ondernemer en paardenfokker.
“Dat hakt er toch wel in. Ontzettend veel wedstrijden waar we normaal naartoe gaan werden afgelast of verreden zonder publiek. Dat heeft, naast dat het natuurlijk heel jammer is, ook impact op de mensen die je normaal wel spreekt, maar nu niet tegen het lijf loopt. In bijna alle landen waar de drafsport plaatsvindt zijn wedstrijden toegestaan, zonder publiek weliswaar, maar de sport kan daardoor wel doorgaan. Nederland is een van de weinige landen waar de hele sport is platgelegd. Hierdoor vertrekken veel jockeys met hun paarden naar het buitenland, anders verliezen zij het wedstrijdritme.

Over het algemeen komen wij vrij goed door deze periode heen. We hebben net een nieuwe groep veulens op het bedrijf en veel ruimte om ons heen. Niets te klagen eigenlijk! Klanten die normaal graag naar hun veulens komen kijken, die kunnen nu helaas even niet komen. Dus heel gezellig is het niet.”

Vraag 2: Kunnen we iets leren van de huidige situatie?
“Nooit meer de sport stil leggen. In andere landen hebben ze de sport niet stilgelegd en daar heeft de sector de klappen kunnen opvangen. In Zweden zijn wedstrijden en veilingen zonder publiek doorgegaan. Daardoor is de omzet in de drafsport verdrievoudigd. Natuurlijk mis je de sfeer tijdens een online veiling, maar alles annuleren geeft zoveel meer afbreuk.”

Vraag 3: Wat is het eerste wat je gaat doen, zodra we het normale leven weer kunnen oppakken? 
“Niet anders dan anders: de schouders eronder blijven zetten. We hebben nu zoveel mooie resultaten van onze paarden, daar hebben we 30 jaar hard voor gewerkt! We blijven gewoon rustig doorgaan met dat waar wij goed in zijn: goed voeren, elke dag beweging en rust in de groepen paarden, zodat we nog meer fantastische resultaten mogen behalen.

Daarnaast zou het wel gezelliger zijn om weer een keer een familieverjaardag te kunnen vieren of een keer lekker te gaan uit eten!”

Vraag 4: Wat is volgens jou de kracht van de Limburgse paardenwereld?
“De Limburgse kalkrijke grond, dat is al 30 jaar mijn visitekaartje. Onze klanten uit Duitsland, België, Zweden en Frankrijk, brengen hun paarden maar al te graag naar onze heuvels!”

Vraag 5: Waarom is “het paard” belangrijk voor jou?
“De draver heeft een uitstraling waar ik gelukkig van word. Ze hebben een gigantische werkwillige instelling en een sterke achterhand, dat vind ik prachtig om naar te kijken. Vroeger reed ik zelf en heb ik 12 keer gewonnen op het terrein van Schaesberg. Nu zijn die profs mijn klanten en als fokker volg ik elke koers van mijn productie, daar kan ik ontzettend van genieten!”

Op de hoogte blijven van alle artikelen? Volg ook onze Facebookpagina